Dział Kontroli Jakości Wody i Ścieków sprawuje nadzór nad jakością:
• produkowanej i dostarczanej mieszkańcom wody do spożycia,
• ścieków dopływających do oczyszczalni i oczyszczonych, odprowadzanych do rzeki Warty,
• nieczystości ciekłych dowożonych do stacji zlewnej,
• odpadów wytwarzanych w procesie oczyszczania ścieków.
Celem priorytetowym jest spełnienie wymagań prawnych, dotyczących jakości wody i zadowolenie naszych Klientów oraz stały monitoring działania oczyszczalni ścieków, gwarantujący maksymalną ochronę środowiska.
Badania fizykochemiczne i bakteriologiczne wody oraz fizykochemiczne ścieków prowadzone są przez laboratorium Rejonowego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Zawierciu, oraz akredytowane laboratoria zewnętrzne.
Laboratorium RPWiK Sp. z o.o. w Zawierciu objęte jest certyfikatem zarządzania jakością wg normy 9001:2008, wydanym przez DEKRA Certyfication 21.12.2010 r., w zakresie wykonywanych badań i nadal utrzymywany. Badanie są prowadzone wg sprawdzonych metodyk, przy wykorzystaniu wzorcowanego wyposażenia pomiarowego. Systematyczne szkolenia pracowników oraz udział w porównaniach międzylaboratoryjnych pozwalają na stałe doskonalenie jakości pracy, co zapewnia prawidłowość wykonywania pomiarów i wiarygodność wyników.
Lp | Woda do spożycia | Ścieki i nieczystości ciekłe | Osady ściekowe |
1 | Temperatura | Temperatura | Odczyn pH |
2 | Odczyn pH | Odczyn pH | Tlen rozpuszczony |
3 | Przewodność elektryczna właściwa | ChZT | Indeks osadu |
4 | Mętność | BZT5 | Stężenie osadu |
5 | Barwa | Zawiesina | Sucha masa |
6 | Zapach | Azot amonowy | Zawartość wody |
7 | Smak | Azot azotynowy | Straty przy prażeniu |
8 | Jon amonowy | Azot azotanowy | Pozostałość po prażeniu |
9 | Azotyny | Azot ogólny | Zasadowość |
10 | Azotany | Fosfor ogólny | Lotne kwasy tłuszczowe |
11 | Mangan | Siarczany | |
12 | Żelazo | Chlorki | |
13 | Chlorki | Tlen rozpuszczony | |
14 | Siarczany | Substancje rozpuszczone | |
15 | Twardość ogólna | Sucha pozostałość | |
16 | Wapń | Straty przy prażeniu | |
17 | Magnez | Zasadowość | |
18 | Chlor wodny | Lotne kwasy tłuszczowe | |
19 | Liczba bakterii grupy coli | ||
20 | Liczba Escherichia coli | ||
21 | Liczba entrokoków kałowych | ||
22 | Liczba kolonii mikroorganizmów na agarze odżywczym po 72 h w temperaturze 22o C |
||
23 | Liczba kolonii mikroorganizmów na agarze odżywczym po 48 h w temperaturze 36o C |
Laboratorium prowadzi badania w w/w zakresie również dla Klientów zewnętrznych dla ich potrzeb własnych. Poniżej do pobrania formularz zlecenia.
Laboratorium RPWiK Sp. z o.o. w Zawierciu
ul. Włodowska 21
42-400 Zawiercie
Tel. 32 6773830
Fax 32 6773887